Avlsstandard for Alpaca Huacaya.

Alpacaer græsser i flok.

Generelt udseende.


Den ideelle alpakas hoved har en pande, der er dækket med tæt fin uld. Kinderne er også dækket af tæt fin uld. Ulden mødes og sammen giver det en vinkel ved øjnene som et v. Øjnene  er mørke, helst brune eller sorte. Ørerne er fæstnet bagerst på panden og har form som spydspidser, de er opretstående. Munden er ensartet og kileformet. Hovedet og halsen udgør en trediedel af alpakaens højde og udgår fra kroppen i en korrekt vinkel. Ryggen er ret i horisontal plan( let buet) og slutter ved halen. En alpaka giver et firkantet udseende, når man ser den fra siden. Kroppen bæres af fire stærke ben, hvilket giver det statelige indtryk. Alpakaer er dækket at tæt kvalitetsuld over hele kroppen, Starter fra hovedet over halsen, ned over hele kroppen og helt ned på benene. Ulden åbner sig med vel organiserede stabler af blød glansfuld og stærk uld. 

Vallebækhus Prince

Højde og vægt.

Alpakaen skal være proportionel, hvilket giver den et kvardratisk udseende, set fra siden. Mankehøjden for fuldvoksne hopper skal være mellem 85- 90 cm. og for fuldvoksne hingste 85-92 cm.. Vægten for hopper skal ligge mellem 58-65 kg., og for fuldvoksne hingste 65-75 kg.

Svenske import dyr. 2011

Hovedet:

Den ideelle alpakas hoved er kompakt formet, kort og med to ører af medium længde, som er symmetrisk pileformede og fremad rettede, når dyret er roligt. Øjnene er ovale og ensartede og begge er velplacerede. Øjeæblerne skyder en smule ud af øjenhulerne, hvilket giver et stort og rundt indtryk. Øjnene er helst sorte eller brune, men visse nuancer af mørkere blå er også godkendte. Næsen har 2 veldefinerede næsebor. Overlæben er delt og mobil. Kæberne er vel dækkede af uld og mødes perfekt, så de nederte fortænder mødes med  overkæbens tyggeplade.

Halsen:

Halsen er lang og smal med den rette proportion til kroppen og benene. Den ideelle proportion mellem hals, krop og ben er 1/3-1/3-1/3. Tilhæftningen ved skulderbladene skal være blød og elegant, ca. 45 grader.

Forreste del af kroppen:

Brystkassen skal være bred og dyb. Der må ikke findes dækhår(primærfiber) på brystet. Manken skal være bred, hvor skulderbladene sidder, med tilstrækkelig med muskler. Rygradens forreset del og skuldrene skal bidrage til en horisontal ret linie. Forbenene skal stå lidt tilbage, ikke for tæt og ikke for langt fremme, harmonisk i helheden.

Den bagerste del af kroppen:

Bagdelen er bred med noget konveks rygtilslutning. Halen skal være lige og dækket med kvalitetsuld. Haletilfæstningen skal være noget lavere end hos lamaen, dvs. mere vertikalt end horisontalt til fæstet, ca. 60 graders hældning. Lårene skal være stærke og muskuløse. Højden på hoftebenet skal være som på skulderbladet. Halen skal ligge over kønsdelene, når dyret er afslappet.

Ben:

Forbenene er kraftige og vender lidt fra siden og fremefter. Bagbenene skal være lige og paralle set bagfra. Bagbenene skal være kraftige. Benene skal være dækket med tæt uld, langt ned mod fødderne. Hælen skal være fast og lige. Fødderne skal være pæne, vel formede, med to fremadpegende tær udrustede med en lang fast klo.
Gangen:
Alpakaen skal have en flydende, fri gang med pasgang i normal ganghastighed. Fødderne skal sættes på to parallelle linier.

Ryggen:

Ryggen er kraftfuld, vel bemusklet og noget konveks. Lænden er bred, kraftig og flad over korsbenet.

Yveret:

Yveret skal være af god størrelse, producerende tilstrækkeligt mælk med fire fungerende patter.

Genitalia:

Hoppen:
Hoppens kønsdele er beskyttet indvendigt af bækkenet og er derfor ikke synlige. Kønsåbningen skal være godt dækket af halen og ikke for lille. Den skal hellere sidde lavt end højt.
Hingsten:
Testiklerne er beskyttet af halen, hos fuldvoksne dyr er pungen relativt fast og lille, indeholdene to ensartede, 4x2,5 cm. store testikler af god konsistens.

Farver:

Alpakaens farver findes i flere nuancer. Farverne er hvid-fawn-brun-grå-rosagrå-og sort. Alle farver findes i mange nyancer. Der findes brogede alpakaer.
Den ideelle alpacaskal have en ensfarvet farve over hele kroppen, helt uden iblanding af andre farver nogen steder på kroppen.

Alpakaer nyder at bade.

Ulden:

Alpakaen er først og fremmest uldproducent. Alpakaen producerer en uld som er fin og blød.Hos den ideelle alpaca er der tydelige krusede eller bølgede stabler af uld, som vokser vinkelret ud fra kroppen. Det er ønskværdigt, at dette gentages overalt på kroppen. Hårsækkene(foliklerne) skal være tæt sammen, dette giver en stor mængde tæt uld, som viser definerede stabler. Uldens tæthed, krusethed og tæthed skal findes overalt på kroppen. Fra hovedet ned over halsen ned over ryggen og maven og endda ned over benene. Næseryggen skal være fri for lang uld efter 30 mdrs. alderen.

Alpaka uldens værdiskala.

Følgende karakteristika er ordnet efter værdi for alpaka ulden:

1. Finhed.
2. Tæthed.
3. Krusethed.
4. Stabellængde.
5. Uldvægt.
6. Mangen af dækhår.
7. Ensartet Micron værdi (ensartethed).
8. Glans.
9. Ensartet farve på fibrene.
10. Jævn fiberlængde.

Alpaka hingst af Chile afstamning.

Kommentarer

30.09.2020 15:18

Nina Leonhard

Hej Mike
Dyrene kan godt gå sammen, men de sartere alpaca vil ikke få evt. foder sat til alle dyr. Der kan/er også et ormeproblem. Alpaca har toiletter, de andre dyr spreder al gødning over det hele.

20.09.2020 19:23

Mike Brander

Hej kunne godt tænke mig at vide om man kan have alpacaer til at gå med geder og heste? Eller om de skal have deres ejen fold? Mvh mike

28.09.2019 08:33

Anna Jensen

Hej. Sælger i også alpakaer?

30.09.2019 08:36

Nina Leonhard

Hej - ja det gør vi. Ring 24437042 VH Nina

09.09.2016 09:45

Nina Leonhard

Alpakaføl vejer mellem 3 og 5 kg ved fødslen. Der er forskel på rene alpakas størrelser.

08.09.2016 06:28

Mia

Hvad vejer et al Paca føl som nyfødt?

13.02.2014 19:42

Nina Leonhard

Hej Annette
Hoppens mave vokser og bliver efterhånden mere "pæreformet", men det er svært, hvis du ikke kan sammenligne fra foregående år.
VH. Nina

05.02.2014 08:39

Anette Nielsen

Hejsa. Jeg har en hoppe, som formentligt er gravid. Er der nogen måde at få bekræftet graviditeten uden en scanning ? Viser hoppen nogen synlige tegn ? Vh Anett

20.11.2013 23:16

Nina Leonhard

Gulerødder i mindre stkkler, æblestykker og små tørrede brødstykker kan være godbidder. VH. Nina

21.11.2013 08:08

Tanya

Ok tak

20.11.2013 17:08

Tanya

Hej jeg passer to albacaer og jeg ved ikke så meget men hvad kan man give dem i godbidder

07.08.2013 22:44

Nina Leonhard

Hej Henrik
I skal hellere have 2 vallakker gående sammen. Hingste vil brydes og være mere urolige end 2 vallakker. De skal kastreres inden de bliver kønsmodne.

07.08.2013 08:47

Henrik Petersen naturgårdensdyr .dk

Hej kan i fortælle mig om man kan have 2 alpaca hingste sammen og er alpakaer gode som klappe dyr vi har snakket med Dan farmming og de har anbefalet det Henrik

04.06.2013 21:18

Nina Leonhard

Hej Min mail adresse er: nubisk@yahoo.dk Venlig hilsen Nina

01.06.2013 07:58

AnneMarie Larsen

Hejsa. Jeg har nogle spørgsmål om Alpacaer, har i en mailadresse som jeg må skrive til ? Venlig hilsen AnneMarie